Valkompass 2022

Varför skall väljarna rösta på Folkviljan Orust?

Vi har suttit tillsammans med majoriteten i tre mandatperioder , där kommunens ekonomi har utvecklats mycket positivt efter att grund lades med långsiktigt arbete där vi kunnat amortera ordentligt de sista fem åren på låneskulden, samt att vi sänkt skatten igen med 1kr. 
Vi försöker arbeta efter sunt förnuft utan att sitta i någons knä, utan håller oss till det tvärpolitiska parti som vi är. 
Vi kommer att behöva ta krafttag med Orust demografi (åldrande befolkning) och skapa förutsättningar för att stimulera så våra barnfamiljer stannar kvar, och att det också sker inflyttning av barnfamiljer.
Det måste vara attraktivt med en högklassig skola och fritid, samt en vård i toppklass.  Lätt att bygga en bostad både på landsbygd och i samhällen. 
Smidiga kommunikationer och pendelmöjligheter.
För att uppnå detta behövs en invånare och företagsvänlig enkel kommunorganisation, Med lätt till dialog och snabba bygg o handläggningstider för beslut för etableringar, Företagen skapar som bekant våra jobb.

Våra viktigaste förslag:

Företagen måste få en företagslots (näringslivsutvecklare) för råd och hjälp med alla tänkbara administrativa ting, samt att ökad tillgången på industritomter främst längs väg 160 o 178.
Snabba på brobygget Svanesund-fastlandet.

Ökade stödresurser till skolan, samt arbeta för mindre barn/klasstorlekar för att inte tappa några elever på vägen.

Att återinföra utbildning med skolfartyget westkust för alla i årskurs 8, samt litet bidrag för skolklassernas studie/skolresa för årskurs 9.

Att öka totala investeringsstödet för föreningar till 3milj. ( nuvarande 400 000).

Att arbeta för ytterligare införande av intraprenad (personalstyrt) i kommunens verksamheter.

Öppna för bostadsbyggande över hela kommunen inte bara i samhällen.

Hur vill ert parti att det politiska styret ska se ut efter valet 2022?

Vi sitter i en majoritet.

En bilbro ska byggas mellan Orust och fastlandet!

Mycket bra förslag
Bro mellan Orust och fastlandet skall skyndsamt byggas då det avlastar nuvarande broar och färjor. Detta ger snabbare och bättre tillgänglighet för företag, pendel och kollektivtrafik . Man kan ju samåka även med bil.

Kommunen ska säga ja till havsbaserad vindkraft utanför Orusts kust!

Ganska dåligt förslag 
Utslagning på djurliv i form av döda fåglar o insekter samt skador på havets fiskebankar, det blir konsekvenserna. Havsbaserad vindkraft är heller inte en förnybar energi till 100% då man inte kan återvinna rotorbladen, som också avsöndrar plastpartiklar, samt att det är miljöpåverkan vid tillverkning av stativen och fundamenten. Vi ser hellre en snabb uppstart av kärnkraft o biogas för stabil elproduktion.

Kommunen ska verka för att fler bostäder får byggas nära havet!

Ganska bra förslag
Fler bostäder nära havet i landsbygdsmiljö, i form av hyreshus med billiga hyror, bostadsrätter och villor är välkommet. Rena sjötomter tenderar att bli väldigt dyra och hamna främst hos sommarboende.

Det ska vara obligatorisk med två köttfria skoldagar i veckan!

Mycket dåligt förslag
Våra barn ska erbjudas mat som de tycker om och behöver för att orka. Då ska det erbjudas både kött och grönsaksrätter. Skolkökspersonalen ska bestämma helst i intraprenadform med sin stora kompetens, och erbjuda det som ”går hem” hos barnen.

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas!

Mycket bra förslag
Kommunala bolag som konkurrerar med privat verksamhet har vi inte på Orust. Men vi ser gärna samarbete med privat verksamhet och föreningar som kan bidra med sin kompetens. Men all kommunal verksamhet bör med tiden drivas som intraprenad där sådan är tillämplig.

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen!

Mycket dåligt förslag
Är en helt omöjlig ekvation, det saknas både personal och pengar, samt att omsorgsbehovet ökar. Då är det bättre att se över verksamheten och göra en omläggning till intraprenad, och att också öppna upp för mer deltid, för att ge äldre arbetstagare möjlighet att orka jobba.

Alla nyanställda inom hemtjänsten och äldreomsorg ska klara språktest i svenska!

Mycket bra förslag
Alla, inte bara nyanställda, ska behärska svenska så pass mycket att de kan göra sig förstådda med termer inom sin verksamhet. Den bästa språkinlärningen får man i yrkeslivet med sina arbetskamrater.

Kommunen ska finansiera fler billiga hyreslägenheter!

Mycket dåligt förslag
Kommunen ska skapa incitament för fler billiga hyreslägenheter genom till exempel  snabbare handläggningstider och snabba tillstånd och planplanering. Men kommunen ska inte finansiera.

Privata företag ska tillåtas driva äldreboenden och hemtjänst!

Ganska bra förslag
Villkoret ska vara att det bedrivs som intraprenad.

Kommunen skall ansvara för en stor tillgång till publika laddstolpar för elbilar!

Ganska dåligt förslag
Laddstolpar för elbilar vilar på tillverkare och bilägare. Kommunen kan vara generös med platsanvisningar men inget ekonomiskt åtagande.

Kommunen ska ta emot färre flyktingar!

Ganska bra förslag
Kommunen ska i första ta hand om de flyktingar vi har, innan möjligheter att ta in fler. Kravet är dock att de får bostad och arbete i första hand inom deras kompetensområde, och inte bara förvaras.

Hur mycket av skolan ska drivas av privata företag i min kommun?

Samma som idag
Vi har idag 3 friskolor som inte drivs i vinstsyfte och dessa ska få fortsätta då det är ett komplement till den kommunala skolan och inte en konkurrent.
Kommer en förfrågan om att driva en privat driven skola med vinstintresse får vi ta ställning då.

Hur mycket pengar ska min kommun lägga på kultur?

Mycket mer
Vi ska lägga mycket pengar på kultur. Då pratar vi om ALL kultur. Kultur är ett mycket brett och viktigt område. Så vi ska fördela det på både idrott, motor, musik, teater och friluftsaktiviteter för att nämna några.

Hur mycket ska medborgarna i min kommun betala i kommunalskatt?

Mycket mindre
Kommunalskatten ska successivt sänkas när detta så medges.
Vi ska också meddela de sommargäster som är här mer än 6 månader om året att skriva sig här, så de också betalar skatt.

Vilka av följande förslag ska min kommun prioritera?

  • Prioritering inom kommunala områden är mycket svårt då allt inom skola,vård och omsorg samt våra barn och ungdomars fritid är lika viktiga. Så kan vi skapa fler verksamheter med intraprenad så är mycket vunnet och en stor besparing för kommunen då flera tjänstemän och mellanchefer blir överflödiga då personalen sköter sig själva.
    Då får vi pengar och administratörer över för att stötta barn och ungas fritidsliv.
  • Att politiker och tjänstemän förbättrar kommunens Service med en mer positiv syn på företag och invånare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *